UNIVERSAL ACCEPTANCE (UA) DAY 2024

Crowne Plaza хотел, Београд
28.03.2024.

ПРОГРАМ

/ПРОГРАМ

Регистрација

00

Поздравна обраћања

директор Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС)
члан Борда директора Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN)
Модератор: Дијана Милутиновић,
менаџер комуникација, РНИДС
01

Пленарна сесија 1: Вишејезичан интернет – императив за дигиталну инклузију

Какву улогу играју називи домена и имејл адресе на позорници вишејезичног интернета данашњице? Како Универзална прихватљивост (UA) доприноси дигиталној инклузији свих корисника интернета широм света? Какве економске и друштвене добробити доноси UA? Овај панел високих званичника истражује управо ова питања са циљем да нагласи значај имплементације Универзалне прихватљивости зарад достизања истински глобално, вишејезичног интернета.
в.д. председнице и директорке ICANN-а
• Анил Кумар Жаин,
директор CSC Wifi Choupal India; председавајући Universal Acceptance Steering Group (UASG);
генерални директор, Удружење регистара националних домена највишег нивоа азијско-пацифичког региона (APTLD)
• Јарослав Пондер,
руководилац канцеларије ITU за Европу, International Telecommunication Union (ITU)
• Бану Неупане,
UNESCO
Модератор: Михаил Анисимов,
виши менаџер за глобалне односе са заједницом, ICANN

Пауза

02

Пленарна сесија 2: Универзална прихватљивост у локалним заједницама – напредак, изазови и прилике

Током ове динамичне сесије представници UA заједнице поделиће своја искуства са имплементацијом Универзалне прихватљивости локално. Током разговора биће представљени примери из различитих региона – од најбољих пракси за усвајање Универзалне прихватљивости и испоручених решења, до изазова на које се наишло приликом имплементације у локалним заједницама.
руководећи аналитичар, Координациони центар за .ru/.рф
чланица Управног одбора, Интернет друштво (Регистар назива .am, .հայ домена), AMNIC администратор
помоћник директора, Фондација мрежни информациони центар Тајланда (THNIC)
UA амбасадор, Chinese Domain Name Initiative, председник стратешких партнерстава и развоја пословања .商标 DotTrademark
• Роберто Гаетано,
EURALO
Модератор: Дијана Милутиновић,
менаџер комуникација, РНИДС

Ручак

03

Пленарна сесија 3: Имплементација Универзалне прихватљивости – демонстрација решења

Који алати и ресурси су доступни за имплементацију и мерење UA? Које су то до сада откривене и усвојене праксе? Придружите се водећим експертима на овом пољу током панела намењеног техничкој и академској заједници на ком ће бити показани јасни примери имплементације Универзалне прихватљивости и постигнутих резултата.

професор рачунарских наука, Moulay Ismail University of Meknes, Мароко: ко-председавајући UASG радне групе за мерења
саветник за инфраструктуру, Координациони центар за .ru/.рф
помоћник директора, Фондација мрежни информациони центар Тајланда (THNIC)
UA амбасадор, Chinese Domain Name Initiative, председник стратешких партнерстава и развоја пословања .商标 DotTrademark
заменик председника Управног одбора РНИДС-а, директор маркетинга компаније Gransy

Пауза

04

Пленарна сесија 4.1: Интеграција UA у наставне програме техничких факултета

UA је темељац данашњег глобалног, вишејезичног интернета, а познавање исте оно што амбициозне дивелопере, програмере и систем администраторе чини конкурентнијим уколико је међу вештинама које поседују. Током ове сесије експерти за технологије разматраће могуће методе и решења за интеграцију UA образовања у IT наставне програме чиме се развија нова генерација техничких стручњака са UA знањима.

• Сармад Хусеин,
виши директор IDN и UA програма, ICANN
• Нодумо Дламини,
Удружење универзитета Африке (AAU), Гана
• Александра Смиљанић,
професорка, Електротехнички факултет Универзитета у Београду, Србија
• Немања Радосављевић,
продекан за наставу, Рачунарски факултет, Универзитет Унион, Србија
Модератор: Набил Бенамар,
професор рачунарских наука, Moulay Ismail University of Meknes, Мароко: ко-председавајући UASG радне групе за мерења
05

Паралелна сесија 4.2: Имплементација Универзалне прихватљивости – техничка радионица

Они који развијају, израђују и управљају сајтовима и онлајн апликацијама играју врло важну улогу за усвајање Универзалне прихватљивости. Ова техничка сесија намењена је софтвер дивелоперима и систем администраторима, а објасниће како програмирати и конфигурисати алате – сајтове, апликације, имејл сервере да подржавају UA, називе домена и имејл адресе на различитим језицима и писмима. Придружите се овој сесији и стекните знање важно за развој каријере захваљујући ком ћете допринети развоју интернета чију пуну моћ могу да искусе сви корисници.
• Арнт Гулбрандсен,
виши менаџер за UA технологије, ICANN

Затварање конференције

ОРГАНИЗАТОРИ

/ОРГАНИЗАТОРИ

МЕДИЈСКИ ПРИЈАТЕЉИ

/МЕДИЈСКИ ПРИЈАТЕЉИ

РЕГИСТРАЦИЈА

/РЕГИСТРАЦИЈА

Дејан Ђукић

директор Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС)
Директор је РНИДС-а у ком од 2008. године ради на правним пословима регистра и учествује у изради политика и правила регистрације .RS и .СРБ интернет домена. Учествовао је на бројним домаћим и међународним конференцијама из области интернет домена и ИКТ политика. Доктор је правних наука и аутор бројних стручних текстова.

Данко Јевтовић

члан Борда директора Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN)
Данко је пионир интернета из Србије. Био је оснивачки и партнер у компанији СезамПро, једном од првих пружалаца интернет услуга у Србији, и иницијатор реформе у тадашњег домена .YU. Након тога, био је члан Управног одбора, а касније и извршни директор Регистра националног интернет домена Србије (.RS ccTLD). Осим тога, Данко је био члан Управног одбора CENTR-а (Удружењаевропских регистара националних интернет домена) i члан мултиактерског саветодавног тела UN IGF-a. Данко је експерт за дигитално управљање и политике. Дипломирао је менаџменту информационих система, Универзитету у Београду, стекао MBA на IEDC, Bled School of Management, Словенија, а сертификат корпоративног директора на INSEAD-у у Француској и NACD-у у САД-у. Данко је номинован за члана Управног одбора ICANN-а од стране Номинационог комитета 2018. године. Његов мандат ће истећи на Годишњој генералној скупштини 2024. године.

Сали Костертон

в.д. председнице и директорке ICANN-а

Сали је искусна глобална лидерка. Од 2012. године била је ангажована као виша саветница председника и вишег потпредседник за ангажовање глобалних заинтересованих страна (GSE), а тренутно обавља функцију в.д. председнице и извршне директорке ICANN-a. Одговорна је за међународне канцеларије ICANN-а и стратегију интернационализације. Њој су одговорни директори регионалних канцеларија и регионални потпредседници, као и потпредседници за Састанке и подршку јавној одговорности (PRS). Недавно је Сaли водила развојну фазу ICANN-ов грант програма, пројекат инфраструктуре за хитну подршку и досприносе ICANN-ових организација Одбору радне групе против узнемиравања. У оквиру функције GSE, води GSE тим и тим за Састанке и подршку јавној одговорности.

Пре придруживања ICANN-у, Сели је водила једну од највећих агенција за односе с јавношћу у Европи, Hill & Knowlton, као извршни директорка за EMEA region. У овој улози, била је одговорна за више од 1.000 запослених у 33 канцеларије. Током своје каријере, Сали је сарађивала са различитим међународним компанијама и лидерима са циљем да максимално искористе своје ресурсе и изграде снажне односе са заинтересованим странама. Искусна и на позицијама директора одбора, укључујући улоге председавајућег одбора.

Анил Кумар Жаин

директор CSC Wifi Choupal India; председавајући Universal Acceptance Steering Group (UASG);

Анил Кумар Јаин тренутно ради као COO CSC-a (Common Service Centre) Wi-fi Choupal. Био је извршни директор Националног интернет чворишта Индије (NIXI) од 2020. до 2023. године. Са 43 године радног искуства на различитим позицијама, Анил је стручњак за интернет, широкопојасне и телекомуникациони сектор. Неке од организација са којима је био повезан су BSNL, MTNL и Министарство електронике и информационих технологија Индије. Анил је био на одбору NIXI -ја више од 14 година.

На домаћем нивоу, био је председавајући IIGF-21 и IIGF-22 (Индијски форум за управљање интернетом), председавајући Вишејезичког одбора формираног од стране Владе Индије и члан Комитета за одрживост интернета формираног од стране Владе Индије. Интернационално је председавајући Управног одбора за Универзалну прихватљивост (UASG), био је заменик председавајућег радне групе IDNccPDP4 у оквиру ccNSO, председавајући радне групе IDN ccPDP4 подгрупе за конфузне сличности и подгрупе DS. Такође је био председавајући радне групе формиране за израду трогодишње стратегије за APTLD. Био је члан радне групе IDN EPDP ГСНО и везни официр између ccNSO и GNSO за ову радну групу. Говорио је на различитим догађајима организованим од стране ICANN-а, IGF-а и APTLD итд.

Циљ Анила је учинити интернет доступним и корисним сваком појединцу широм света, што укључује инклузиван раст интернета, лаку и континуирану доступност, приступачност посебно у најмање развијеним и развијеним нацијама.

Леонид Тодоров

генерални директор, Удружење регистара националних домена највишег нивоа азијско-пацифичког региона (APTLD)

Леонид Тодоров је магистрирао лингвистику на државном Педагошком универзитету у Москви и стекао дипломе постдипломских студија из међународних односа, менаџмента и лидерства у пословању, као и економије у Данској, Тајвану и САД-у.

Његово искуство обухвата рад у влади, приватном и академском сектору.

Године 2008. придружио се Координационом центру за .RU домен највишег нивоа као шеф сектора за међународне и односе са владом и допринео успешном покретању IDN ccTLD-ја .РФ на ћирилици и лансирању нових gTLD-ева .ДЕТИ (deca) i .TATAR.

У фебруару 2015. године именован је за генералног менаџера Удружење регистара националних домена највишег нивоа азијско-пацифичког региона (APTLD).

Леонидов фокус је на раду ccTLD-ева,IDN-овима, управљању интернетом, јавним политикама и међународној сарадњи у IKT области, као и на сајбер безбедности. Аутор је и коаутор бројних публикација о овим темама и ученсик различитих националних и међународних конференција.

Бану Неупане

UNESCO

Бхану Р. Неупане је образован у обастима хидросистема и управљања знањем. Тренутно ради за UNESCO као саветник за ИКТ и науку, отворена решења и вишејезичност у сајбер простору. Такође је ангажован у области отворених података и вештачке интелигенције, пре свега, радећи на унапређењу и повећању приступа научним подацима и информацијама. Учествује у пројектима који подржавају државе чланице у имплементацији иницијатива за управљање подацима. Поред тога, гостујући је професор и редовно предаје на теме управљања знањем, вишекритеријумског одлучивања, управљања водним ресурсима и смањења ризика од катастрофа. Такође је одговарн за UNESCO Препоруку из 2003. године о промоцији и коришћењу вишејезичности и универзалног приступа сајбер простору, која препознаје важност промовисања вишејезичности и равноправног приступа информацијама и знању, посебно у јавној сфери. Уверен је да би UNESCO требало да има водећу улогу у стимулисању приступа информацијама за све.

bhanu

Михаил Анисимов

виши менаџер за глобалне односе са заједницом, ICANN

Михаил ради у области хостинга, регистрације домена и система јединствених идентификатора већ више од 14 година. Обављао је различите послове у највећим cloud и DNS провајдерима, као и регистрима и регистрима домена. Године 2013. као део Фондације за помоћ развоју интернет технологија и инфраструктуре, учествовао је у покретању TLD-ева .МОСКВА и .MOSCOW, а 2014. године придружио се тиму Координационог центра за .RU/.РФ где је био укључен о односе са медијима, организацију догађаја и међународне пројекте.

Михаил је био члан различитих удружења из индустрије. Такође је био укључен у организовање специјализованих конференција и форума о регистрацији домена, хостингу, интернет инфраструктури, управљање интернетом и сајбер -безбедности. Такође се бави образовним и просветним радом за студенте на тему инфраструктуре и безбедности информација корисника.

У 2020. години, Михаил се придружио Интернет корпорацији за додељене називе и бројеве (ICANN), где развија односе са различитим заинтересованим странама на истоку Европе и у Централној Азији.

Марија Колешњкова

руководећи аналитичар, Координациони центар за .ru/.рф

Марија Колешњкова ради у Координационом центру за TLD .RU/.РФ позицији руководиоца маркетинга, спољних односа и пројеката од 2007. године, са богатим искуством на пољу информационих технологија, комуникација и маркетинга. Од 2007. године Мариа је укључена у IDN/UA програме.Учествовала је у процесу за делегирање ћириличног ccTLD-a .РФ у периоду 2008-2009. године. Током 2012-2013. радила је на апликацијама и делегирању неколико нових gTLD-ева током првог круга програма ICANN New gTLDs. Током 2021. била је председница Радне групе за комуникације UA у UASG, а од 2019. је председница локалне иницијативе UA CIS-EE. Мариа је била говорница/предавач на бројним конференцијама, укључујући састанке ICANN-a, радионице CENTR-a и APTLD-a, регионалне и глобалне IGF форуме, Источноевропски DNS fорум, конференције групе за оператере мрежа у Еврoазији, TLDCON, итд. Такође је организовала различите регионалне и локалне догађаје у индустрији и управљању интернетом у Русији и Источној Европи.

Ана Каракањан

чланица Управног одбора, Интернет друштво (Регистар назива .am, .հայ домена), AMNIC администратор

Ана Каракањан је члан Управног одбора НВО “Internet Community” од 2002. године.

Она је администратор Јерменског центра за информациону мрежу (AMNIC) за регистрацију домена .am/.հայ.

Након оснивања Института регистрара, осигурала је сарадњу НВО “Internet Community” са регистрима.

Учествовала је у оснивању НВО “Унија интернет корисника Јерменије” као представница интернет заједнице Јерменије.

Она је суорганизатор Регионалне координационе групе за универзално прихватање за CIS и Источну Европу.

Радила је у компанији “Arminco” LLC од њеног оснивања (1992).

Млађи истраживач Института за примењене аутоматизоване системе: 1986-1991. Успоставила је прву пакетну везу са глобалним мрежама користећи x.25 протокол.

Aнавин Понгсаборпат

помоћник директора, Фондација мрежни информациони центар Тајланда (THNIC)
Aнавин Понгсаборпат је је заменик директора Фондације Тајландске мрежне информационе централе (THNIC), која служи као центар за развој, промоцију и олакшавање употребе интернета у Тајланду, посебно коришћење националног домена највишег нивоа .th и .ไทย. Од 2021. године, Анавин доприноси UA пројектима и активно ради на промоцији свести о UAи спремности јавности и техничке заједнице. Анавин је дипломирао на Факултету за рачунарско инжењерство и има искуства у различитим областима информационих технологија (IT).

Волтер Ву

UA амбасадор, Chinese Domain Name Initiative, председник стратешких партнерстава и развоја пословања .商标 DotTrademark

Волтер живи у Пекингу, Кина. Он је суоснивач и председник регистра .商标, Internet DotTrademark Organisation Limited. “.商标” (iзговара се као “шанг биао”, што значи “.трејдмарк” у поједностављеним кинеским карактерима) је ICANN акредитовани IDN TLD лансиран 2014. године. .商标 није само IDN домен већ и гради поуздан симбол за изражавање права власника жига на интернету путем назива домена.

Волтер има преко 20 година искуства у индустрији назива домена, са каријером и на страни и регистра и регистрара назива домена. Рад на промоцији IDN-a уКини отпочео је још 2000. године када је био помоћник директора опште администрације у Центру за информациону мрежу интернета Кине (CNNIC).

Волтер је почео да се укључује у рад ICANN још од 2000. године. У мају 2019. године, именован је за UA амбасадора од стране UASG и активно учествује у активностима промоције IDN-а и побољшања UA у Кини.

Од 2006. до 2014. године био је суоснивач и председник NameRich-a, регистрара назива домена који је обављао послове регистрације, трансфера и паркирања назива домена.

Реџина Филипова Фучова

Industry Relations менаџер, EURid
Реџина Филипова Фучова се придружила EURid-у, регистру.eu, .ею и .ευ домена 2007. године. Обављала је различите послове – од регионалног менаџмента, односа са регистрима и развоја пословања, а такође је била укључена у увођење IDN-ова под.eu доменом 2009. Године, као и.eu домена на ћирилици и грчком. Године 2022. именована је за менаџера за односе с индустријом. Живи и ради у Прагу. Реџина је докторирала из међународних економских односа на Економском факултету у Прагу и магистрирала право. Такође је завршила постдипломски мастер програм из европских студија у Кремсу ан дер Донау, Аустрија.

Роберто Гаетано

EURALO

Роберто Гаетано је активан учесник у процесима доношења политика о интернету и при ICANN-у од 1997. године.

Шест година био је део Борда директора ICANN-а, доприносећи, између осталог, одлуци о увођењу IDN TLD-ева. Касније је провео шест година у Управном одбору PIR-а, учествујући у управљању IDN TLD-овима .org за четири различита писма.

Сада је Роберто укључен у At-Large, промовишући активности корисника у подршци Универзалној прихватљивости. Организује сесије на глобалном и регионалним IGF-овима о вишејезичности на интернету и подршци недовољно заступљеним заједницама.

Набил Бенамар

професор рачунарских наука, Moulay Ismail University of Meknes, Мароко: ко-председавајући UASG радне групе за мерења

Набил Бенамар је професор рачунарских наука. Тренутно обавља функцију потпредседника UASG-а и председника радне групе за мерење која промовише Универзалну прихватљивост свих валидних назива домена и адреса е-поште. Набил такође председава Радном групом за IDN са арапским писмом, тимом људи који раде на имплементацији арапског писма у DNS коренској зони.

Његовa главнa поља истраживања и истраживачки теме су мреже будуће генерације, аутономна вожња, Интернет ствари (IoT) и TinyML. Аутор је неколико чланака у часописима и IETF докумената за стандардизацију. Тренутно обавља функцију уредника сарадника у часопису “IEEE Access” (IF 3.4) i “Journal of King Saud University Computer & Information Sciences” (IF 9.0). Члан је техничког програма на високо рангираним IEEE конференцијама (Globecom, ICC, PIMRC, WCNC, итд.). Набил је био председавајући конференције IEEE MenaComm’20 и члан Организационог одбора конференција IEEE WCNC’2019 и IWCMC’23.

Набил је експерт за управљање интернетом и био је амбасадор ISOC-а на ИGF-u (2012. и 2013. године), панелиста Гугла на првом арапском IGF-u, ISOC стипендиста за IETF’89&92&95&99&103 и ICANN’50&54 стипендиста.

Вадим Михаилов

саветник за инфраструктуру, Координациони центар за .ru/.рф
Вадим Михаилов је консултант за инфраструктуру Координационог центра за TLD .RU/.РФ и пружа техничку експертизу за пројекат универзалне прихватљивости “Поддерживаю.РФ”. Вадим је укључен у тему универзалне прихватљивости од 2019. године и тренутно је активан члан ICANN ccNSO UAC-a, те активан у EAI, Measurement i Technology UASG радним групама. Вадим има значајно искуство у области информационих технологија, ИТ инфраструктуре и архитектуре, техничких и сигурносних подручја. Осим тога, био је говорник на бројним конференцијама, састанцима, радионицама, предавао је на водећим универзитетима у Руској Федерацији и био је део стручних тимова који су пружали подршку различитим техничким хакатонима. Вадим је аутор и коаутор бројних аналитичких студија и техничких чланака.

Арнт Гулбрандсен

виши менаџер за UA технологије, ICANN
Arnt дужи низ година развија linux/unix решења са стране сервера-бекенда. Пре него што се придружио ICANN-У, Арнт је радио у неколико стартапова и обављао самосталне делатности. Најпознатији такав стартап је GUI company (sada) назавана qt.io, где је Арнт радио на програмирању корисничког интерфејса, документацији, алатима, администрацији система и практично свему осталом што захтева тастатуру. Арнт је доприносио раду IETF-а од средине 1990-их година и до сада је написао једанаест RFC-ева и помогао у писању других. Већина RFC-ева се односи на е-пошту, неки на DNS. Арнт потиче из Норвешке и сада живи у Немачкој. Када није за својом посебно прављеном тастатуром,Арнт вози бицикл и плеше класичне плесове. Обожава да пише о себи у трећем лицу.

Душан Стојичевић

заменик председника Управног одбора РНИДС-а, директор маркетинга компаније Gransy
Био је дугогодишњи главни уредник часописа „Свет компјутера“, члан и председник УО РНИДС-а, председавајући Cyrillic Generation Panel-а при ICANN-у, члан Извршног одбора SEEDIG-а и Програмског одбора RIPE SEE. Био је и на функцији потпредседника Управљачке групе за Универзално прихватање (UASG), а сада је потпредседник УО РНИДС и директор маркетинга за Источну Европу у Грансију. Фокус његових активности је усмерен на IDN домене и проблематику универзалног прихватања свих језика и писама на интернету.

Сармад Хусеин

виши директор IDN и UA програма, ICANN
Сармад Хусеин је ангажован у ICANN-у на програмима за интернационализоване називе домена (IDN) и Универзалну прихватљивост (UA). Раније је био професор рачунарства и имао позицију председавајућег за вишејезично рачунарство IDRC-а. Његова истраживања била су посвећена развоју рачунарских решења за азијске језике, укључујући лингвистичка истраживања, локализацију, процесуирање говора и лингвистике примењене у рачунарству. Пре него што се придружио ICANN-у био је активан члан заједнице коју организација окупља и члан ICANN-овог Надзорног комитета за безбедност и стабилност (SSAC).

Нодумо Дламини

Удружење универзитета Африке (AAU), Гана
Нудомо Дламини је директорка ИКТ сервиса, комуникација и управљања знањем при Унији Афричких универзитета. Има више од 30 година радног искуства у следећим областима: образовање у средњим школама, банкарство, железнице, терцијарно пољопривредно образовање и више образовање. Радила је у Боцвани, Зимбабвеу, Уганди и сада Гани. Водила је више ИКТ пројеката при Афричком универзитету у Зимбабвеу у периоду између 1999. и 2008. године. Такође је водила иницијативе на ИКТ пољу за RUFORUM између 2009. и 2015. године. При Унији афричких универзитета води програме континенталне изградње капацитета за Дигиталне системе у развоју, Развој е-учења, Универзалне прихватљивости, Податка за више образовање, и Иновација у учењу, комуникацијама при истраживању и сарадњи. Афрички универзитети су јој велика страст.

Др Александра Смиљанић

професорка, Електротехнички факултет Универзитета у Београду, Србија

Др Александра Смиљанић је редовни професор на Електротехничком факултету у Београду. Држи наставу и бави се истраживањем у области интернет технологија. Објавила је већи број радова у врхунским међународним часописима на тему интернет рутера и других мрежних технологија,  и учествовала на великом броју националних и међународних конференција. Аутор је или коаутор десет међународних патената. Држи наставу из предмета Основи и примена интернета, Интернет програмирање, Мрежна безбедност и Архитектура свичева и рутера. Александра Смиљанић је потпредседник Академије инжењерских наука Србије. Била је министар за телекомуникације и информационо друштво од 2007 до 2008. Радила је у америчком телекомуникационом оператеру AT&T Labs Research у периоду 1999-2004.

Докторирала је у области телекомуникационих мрежа на Принстон универзитету у САД.

Немања Радосављевић

продекан за наставу, Рачунарски факултет, Универзитет Унион, Србија

Немања Радосављевић је асистент професор на Школи рачунарства у Београду (RAF), где предаје компјутерске комуникације, веб-системе и Интернет ствари (IoT). Докторирао је из области рачунарског инжењерства 2021. године.

Познат по свом ангажованом наставном стилу, др Радосављевић објашњава комплексне теме као што су компјутерске комуникације на једноставан начин. Студенти цене његове иновативне методе које чине учење забавним и интересантним.

Поред наставе, др Радосављевић игра водећу улогу као продекан за наставу на Школи рачунарства. На овој позицији помаже у планирању образовних програма, осигуравајући да студенти добију свеобухватно и ажурирано образовање из рачунарства.
Др Радосављевић такође учествује у истраживању и доприноси помацима у области рачунарског инжењерства. Његов рад користи не само академској заједници, већ и инспирише студенте да истражују своје сопствене истраживачке интересе.