UNIVERSAL ACCEPTANCE (UA) DAY 2024

Crowne Plaza хотел, Београд
28.03.2024.

O UA DAY

/O UA Day

Дан Универзалне прихватљивости – UA Day организују ICANN и иницијатива заједнице UASG. Чине га догађаји и сесије у чијем су тематском фокусу подизање свести, усвајање, тренинзи за техничку и академску заједницу које организују UASG, ICANN и глобални партнери и организације. Ови догађаји помажу заинтересованим странама да боље сагледају добробити Универзалне прихватљивости и начине за имплементацију исте у своје системе.

Први UA Day одржан је 2023. године и имао је заиста глобалан карактер. Више од 50 догађаја организованих овим поводом окупило је 9.400 учесника из више од 40 земаља/региона. Настојећи да престигне успех иницијалног догађаја, UA Day 2024 окупиће локалне, регионалне и глобалне актере са циљем да се подстакне и убрза усвајање Универзалне прихватљивости. Поред централног, глобалног догађаја, биће организовано мноштво локалних и регионалних виртуелних, хибридних и догађаја уживо – информативних, медијских, као и техничких радионица и тренинга. Циљ ових догађаја је да се ступи у контакт са заједницама које окупљају и техничка лица и лингвисте, представницима ИТ компанија, као и представницима влада, универзитета и професионалаца из области система назива домена (DNS), да би се различити актери подстакли и инспирисали на усвајање Универзалне прихватљивости зарад вишејезичног и дигитално инклузивног интернета.

Темељац данашњег глобалног интернета – Универзална прихватљивост нуди бројне добробити не само појединачним корисницима интернета, већ и организацијама које им пружају услуге. Интернет тренутно користи 5,3 милијарде људи, а очекује се да ће интернет ускоро добити бар још милијарду корисника. Највећи број потенцијално нових корисника живи у земљама и подручјима на којима се не пише и не говори енглески језик. Усвајањем Универзалне прихватљивости, свим корисницима је дата прилика да доживе пуну социјалну и економску моћ интернета користећи назив домена или имејл адресу коју изаберу у складу са својим интересима, пословањем, културом, језиком и писмом.

ОРГАНИЗАТОРИ

/ОРГАНИЗАТОРИ

МЕДИЈСКИ ПРИЈАТЕЉИ

/МЕДИЈСКИ ПРИЈАТЕЉИ

РЕГИСТРАЦИЈА

/РЕГИСТРАЦИЈА