Отворене регистрације за UA Day 2024

Аутор: Dijana

29.02.2024.

Отворене су регистрације за присуство кровном Universal Acceptance (UA) Day 2024 догађају који ће бити организован 28. марта 2024. године у хотелу Crowne Plaza у Београду. Догађају се може присуствовати на лицу места или се може пратити онлајн путем линка који ће бити достављен регистрованим посетиоцима.

Догађај ће окупити високе званичнике међународних и домаћих организација, инжењере, универзитетске професоре, стручњаке за интернет и развој софтвера са различитих делова света који ће одговарати на следећа питања. Шта је то Универзална прихватљивост и зашто нам је потребна? Да ли интернет домени и имејл адресе могу да „говоре“ још неки језик осим енглеског, када ће и на који начин бити укинуте баријере због којих интернет још увек не пружа свим кориснима глобално свој пун капацитет? Зашто је Универзална прихватљивост шанса не само за друштвени већ и економски развој биће једна од тема разговора предстојећег UA Day.

Реч је о догађају који се организује под окриљем Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN), у партнерству са РНИДС-ом и волонтерском Радном групом за Универзалну прихватљивост (UASG). Поред кровног догађаја чији је град домаћин Београд, бројни догађаји у склопу обележавања Дана Универзалне прихватљивости, који су пошле године окупили више 9400 учесника, биће организовани широм света од марта до краја маја.

„Глобално усвајање Универзалне прихватљивости је од пресудног значаја за достизање инклузивнијег интернета за следећу милијарду корисника који ће приступити мрежи”, каже Сали Костертон, в. д. председнице и директорке ICANN-a. „UA Day је важна прилика да се мобилизује глобална интернет заједница и актери из техничке заједнице који могу помоћи да Универзална прихватљивост постане стварност”, истиче она.

Универзална прихватљивост (Universal Acceptance) je технички захтев, али и пут ка дигитално инклузивнијем и равноправнијем интернету који свим корисницима даје прилику да доживе пуну социјалну и економску моћ интернета користећи назив домена или имејл адресу коју изаберу у складу са својим интересима, пословањем, културом, језиком и писмом. UA Day је догађај на ком се обликује будућност интернета, како за нас тако и за поколења која долазе, а чињеница да се одржава у Београду изванредна је прилика за локалне стручњаке да се укључе у разговоре о глобалним токовима. Током четири панела биће разматрани успеси на имплементацији Универзалне прихватљивости широм света, конкретна достигнућа и примери, али и изазови који се срећу на путу ка потпуној вишејезичности интернета, а биће одржана и посебна техничка радионица. Своја искустава и знања поделиће учесници из Африке, Европе, Кине, Тајланда и наравно, Србије.

ОРГАНИЗАТОРИ

/ОРГАНИЗАТОРИ